Witlof met ham en kaas
Ingrediënten voor witlof met ham en kaas
- 6 stronken witlof
- 6 plakken ham
- 6 plakken lekkere (!) kaas
Kaassaus
- 25 gam boter
- 30 gram bloem
- 300 ml melk
- 50 gram lekkere (!) geraspte kaas
- Snuf nootmuskaat
- Peper en zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de witlof en verwijder de buitenste bladeren. Kook de witlof 5 minuten tot hij beetgaar is.
- Laat de witlof goed uitlekken en verwijder het harde stukje aan het einde van de stronk.
Kaassaus
- Maak een bechamelsaus: smelt de boter in de pan en voeg de bloem toe. Laat de roux zachtjes garen, totdat hij een beetje naar noten ruikt. Meng nu beetje voor beetje de melk bij de roux, totdat er een gladde saus ontstaat. Ik begin altijd met een houten lepel, maar gebruik later een garde om klonten te voorkomen. Zachtjes laten koken terwijl je steeds roert. Breng de saus op smaak met wat peper en nootmuskaat. Roer de geraspte kaas door de saus. Pas daarna eventueel zout toevoegen.
- Neem een ovenschaal en vet deze in met wat boter. Leg een plak ham op een plank en leg daarop een plak kaas. Leg daarop een stronk witlof (de kaas zit dus aan de binnenkant, tegen het witlof) en leg dit in de ovenschaal. Herhaal dit met alle stronken witlof.
- Verdeel de kaassaus erover en bak de witlof met ham en kaas in ongeveer 20 minuten af in de voorverwarmde oven totdat hij goudgeel is.