Bechamelsaus

Bechamelsaus is een witte saus die in veel keukens wordt gebruikt als basissaus, bijvoorbeeld in de Franse en in de Italiaanse keuken. Het is een saus op basis van boter en bloem. De boter wordt eerst verhit. Vervolgens wordt er bloem aan toegevoegd, zodat er de zogenaamde roux ontstaat. Deze roux kan blank, blond of bruin zijn. De saus is een standaardingrediënt van lasagne bolognese, maar wordt in Nederland en België ook veel gebruikt om groenten zoals bloemkool, broccoli of andijvie te binden, hoewel in veel huishoudens daarvoor ook wel een eenvoudiger te bereiden saus op basis van maïzena of olijfolie wordt gebruikt. Fijnproevers zullen over het algemeen de saus op basis van bloem verkiezen.

Ingrediënten voor bechamelsaus

  • 50 gram boter of 50 ml olijfolie
  • 50 gram bloem
  • 500 ml melk
  • 100 gram room
  • Muskaat, vers geraspt
  • Voor lasagne: 50 gram parmezaan, vers geraspt

Bereiding

  1. De boter in een pan laten smelten en het meel erdoor roeren.
  2. Het boter-meelmengsel goed laten bakken en steeds doorroeren met een houten lepel.
  3. Dan de melk beetje bij beetje erdoor roeren en steeds hard roeren zodat er geen klontjes ontstaan.
  4. Terwijl je steeds roert de saus op lage temperatuur 3 minuten laten koken.
  5. Nu roeren met een garde. Na 3 minuten het gas uit en de slagroom en eventueel parmezaan erdoor roeren en op smaak brengen met muskaat, zout en peper.