Groentelasagne

Deze vegetarische groente lasagne heeft een heerlijk textuur met verse groenten erin. Groente lasagne zelf maken is natuurlijk meer werk dan er een kant en klaar kopen, maar het resultaat is zoveel beter. Het heeft bovendien iets bevredigends om groente mooi klein te snijden. Fijne bijkomstigheid: kinderen eten ongemerkt veel groente!

Hoeveelheid: 6 porties
Tijd: 140 minuten

Ingrediënten voor groentelasagne

  • 12 lasagne bladeren
  • 20 gram boter
  • 250 gram oesterzwammen
  • 2 eetlepels boter
  • Zout
  • Peper
  • 1 rode ui
  • 1 knoflookteen
  • 200 gram wortel
  • 200 gram knolselderij
  • 250 gram courgette
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 laurierblad
  • 2 blikken gehakte tomaten à 400 gram
  • 1 bosje oregano
  • 1 theelepel suiker
  • Bekijk de ingrediënten voor de bechamelsaus.

Bereiding

  1. De oven op 200 graden (hete lucht 180 graden) voorverwarmen.
  2. De oesterzwammen afwrijven en in kleine blokjes snijden.
  3. In 1 eetlepel boter aanbraden en met zout en peper op smaak brengen. Uit de pan halen en opzij zetten.
  4. Uien en knoflook in kleine blokjes snijden. Wortels, selderij en courgette wassen en in kleine blokjes snijden.
  5. In resterende boter in een grote pan bij gemiddelde warmte ongeveer 10 minuten bakken.
  6. De paddestoelen erbij doen en voorzichtig omscheppen. Tomatenpuree erbij doen en onder voortdurend omscheppen ongeveer 3 minuten bakken.
  7. Laurier en tomaten erbij doen. ongeveer 15 minuten bij gemiddelde warmte zonder deksel laten koken tot veel van de vloeistof is verdampt.
  8. Oregano afspoelen, de blaadjes eraf rissen en fijnsnijden. Door de groente roeren en met suiker, zout en peper op smaak brengen.
  9. Maak de béchamelsaus.
  10. De bodem van een rechthoekige schaal (ongeveer 20 x 28 cm)  met 3 eetlepels béchamelsaus insmeren. Hierop 3 à 4 lasagnebladeren leggen. Hierop 1 cm groentesaus gelijkmatig verdelen. Dit gaat goed met een paletmes of eetlepel. Dan weer een paar eetlepels béchamelsaus op de groentesaus verdelen en hierop weer lasagnebladeren leggen. Zo verder bouwen tot alle ingredienten op zijn.  Eindig met een laag lasagnebladeren met daarop een dikkere laag bechamelsaus, zodat de bladeren niet uitdrogen. Met de rest van de parmezaan bestrooien en vlokjes boter erop leggen.
  11. De vorm op de onderste rails van de bakoven zetten en oven op 180 graden (hete lucht 160 graden) zetten en 60 minuten bakken. Als de lasagne te donker wordt, afdekken met een stuk bakpapier.
  12. Voor het aansnijden kun je de lasagne het beste 10 à 15 minuten laten rusten, dat gaat dan makkelijker.