Surinaams broodje rundvlees


De basis van dit recept voor een Surinaams broodje rundvlees komt van Stefan Roosma. Ik heb het iets aangepast, op mijn eigen voorkeur. Mijn man heeft het vervolgens gemaakt, met overheerlijke broodjes van bakkerij Havenaar, dé koning van de Surinaamse broodjes in Rotterdam. Daar gaan we:

Ingredienten

(ongeveer 6 broodjes)

  • 500 gram magere runderlappen
  • 3 uien
  • 1 Spaans pepertje
  • 3 tenen knoflook
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 eetlepel vissaus
  • 20 ml ketjap manis
  • 100 ml water
  • 1 grote vleestomaat
  • broodjes
  • komkommer

Bereiden

  1. Verwarm de over op 165 graden (op die van ons 170 graden).
  2. Snij de runderlappen in grote stukken (3×3 cm) en bestrooi ze met peper.
  3. Snij de uien en knoflook grof, de pepertjes klein.
  4. Bak in een kleine ovenvaste pan (liefst Creuset) op hoog vuur het vlees in wat olie met de kerrie, paprika en gember in een paar minuten bruin.
  5. Haal het vlees uit de pan en bak de ui, knoflook en peper een paar minuten op hoog vuur.
  6. Doe het vlees terug in de pan.
  7. Ontvel de tomaat (of gebruik gepelde tomaat uit blik) en snij deze klein. Doe bij het vlees en doe de ketjap, water, vissaus, bruine suiker en azijn bij. Goed roeren.
  8. Doe de deksel op het pannetje en zet 2,5 uur in de oven.
  9. Roer het vlees goed door en trek eventueel met twee vorken het vlees een beetje uit elkaar.
  10. Serveer op de Surinaamse broodjes met augurk.