Coq au vin blanc
Ingrediënten voor coq au vin blanc
- 1 biologische kip (ongeveer 1,5 kg)
- 1 eetlepel mild paprikapoeder
- zout
- 4 knoflooktenen
- 20 gram boter
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 laurierblad
- peper
- 250 ml witte wijn
- 250 ml water
- 100 gram sjalotten
- 150 gram wortels
- 300 gram aardappels
- 150 gram selderij
- 8 takjes tijm
Bereiding
- kip in 8 delen knippen met gevogeltetang. Paprikapoeder en zout mengen in plastic ziplock-zak en kip erbij doen. Schudden tot mengsel op kip zit. Knoflooktenen kneuzen.
- Boter en olie in ovenvaste braadpan smelten, kip met huidkant naar onder op grote vlam braden totdat de huis goudbruin is. Kip omdraaien, knoflook en laurier erbij en 2 minuten braden. Water en wijn erover gieten en afgedekt in de voorverwarmde oven bij 180 graden op een na onderste rails 35 minuten garen.
- Sjalotten schillen. Wortels schrappen, in de lengte halveren en in schuine plakken van 1 à 2 cm snijden. Aardappels schillen, in vieren snijden en in koud water leggen. Selderij wassen, ontdraden en in schuine plakken van 1 à 2 cm snijden.
- Aardappels in een vergiet laten afdruipen. Aardappels, sjalotten, wortels, en selderij in de pan door het kippenvlees mengen en nog 10 minuten met deksel laten garen. Dan nog 20 minuten zonder deksel.
- Tijmblaadjes van de steeltjes rissen. Kip uit de oven halen, op smaak brengen met zout en peper en de tijm erover strooien.voor 4 personen,