Coq au vin blanc

Coq au vin is zo’n heerlijk, makkelijk recept dat iedereen lekker vindt, behalve de vega’s natuurlijk! Omdat de alcohol verdampt, geef ik het mijn zoon ook. Hij smult ervan, al laat hij de groente liggen. Ik verbeeld me maar dat alle goede stoffen uit de groente in de kip zijn getrokken. Hoop doet leven…. Ik vind dat je voor dit recept een echte scharrelkip moet gebruiken. Het vlees is aromatisch en heeft een lekkere structuur. Ik vind witte wijn eigenlijk lekkerder dan rode wijn bij coq au vin, de kip wordt er lekker fris van.

Ingrediënten

  • 1 biologische kip (ongeveer 1,5 kg)
  • 1 eetlepel mild paprikapoeder
  • zout
  • 4 knoflooktenen
  • 20 gram boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 laurierblad
  • peper
  • 250 ml witte wijn
  • 250 ml water
  • 100 gram sjalotten
  • 150 gram wortels
  • 300 gram aardappels
  • 150 gram selderij
  • 8 takjes tijm

Bereiding

  • kip in 8 delen knippen met gevogeltetang. Paprikapoeder en zout mengen in plastic ziplock-zak en kip erbij doen. Schudden tot mengsel op kip zit. Knoflooktenen kneuzen.
  • Boter en olie in ovenvaste braadpan smelten, kip met huidkant naar onder op grote vlam braden totdat de huis goudbruin is. Kip omdraaien, knoflook en laurier erbij en 2 minuten braden. Water en wijn erover gieten en afgedekt in de voorverwarmde oven bij 180 graden op een na onderste rails 35 minuten garen.
  • Sjalotten schillen. Wortels schrappen, in de lengte halveren en in schuine plakken van 1 à 2 cm snijden. Aardappels schillen, in vieren snijden en in koud water leggen. Selderij wassen, ontdraden en in schuine plakken van 1 à 2 cm snijden.
  • Aardappels in een vergiet laten afdruipen. Aardappels, sjalotten, wortels, en selderij in de pan door het kippenvlees mengen en nog 10 minuten met deksel laten garen. Dan nog 20 minuten zonder deksel.
  • Tijmblaadjes van de steeltjes rissen. Kip uit de oven halen, op smaak brengen met zout en peper en de tijm erover strooien.voor 4 personen
    lekker met knapperig stokbrood