Koekjesdeeg

Dit basic koekjesdeeg gebruik ik ieder jaar met kerst om een deel van de kerstkoekjes te bakken, het deel dat je met vormpjes uitsteekt. Het is een makkelijk deeg, dat je natuurlijk ook de rest van het jaar kunt gebruiken om even snel koekjes te bakken. De ingrediënten heb ik eigenlijk altijd wel in huis. Mijn zoon geniet enorm als we samen koekjes bakken en ik (stiekem) ook. Ik heb van mijn oma geleerd hoe je dit deeg moet maken; zij was een geweldige bakster. Versieren vind ik wel verschrikkelijk, dus dat ‘vergeet’ ik nog wel eens.

Ingrediënten

  • 250 gram meel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 75 gram suiker
  • ½ pakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • 125 gram boter

Bereiden

  • Van de ingrediënten  een deeg kneden en dit ongeveer 30 minuten in de koelkast zetten.
  • Het deeg op een met meel bestrooid aanrecht (of tafel) uitrollen en koekjes met de vormpjes (of een glas) uitsteken.
  • De koekjes op een met bakpapier bekleed bakblik leggen en bij 175 graden (heteluchtoven) ongeveer 10 à 12 minuten bakken. Als ze zijn afgekoeld kunnen ze worden versierd.