Nasi goreng met twee sterren

Dit recept is opgeschreven door Mara Grimm en is van Syrco Bakker van restaurant Pure C. Deze nasi goreng is een vereenvoudigde en heel betaalbare versie van de variant die hij bij Pure C serveert. Tips: kook de rijst minimaal een paar uur en liefst een dag van te voren. Dat bakt een stuk fijner. Ben je iets minder van spicy? Doe een lepel sambal minder in de boemboe en wees voorzichtiger met doseren als je het door de nasi gooit.

Ingrediënten voor boemboe

  • 2 el kokosolie
  • 3 plakjes gember, fijngesneden
  • 2 stuks citroengras, fijngesneden
  • 2 limoenblaadjes, fijngesneden
  • 1 el trassi (garnalenpasta)
  • 4 el sambal oelek
  • 4 el ketjap manis
  • 1 limoen, het sap en de rasp

Ingrediënten voor twee personen

  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 2 el kokosolie
  • 1/2 spitskool
  • 1/2 stronk broccoli
  • 600 gr gekookte en afgekoelde rijst (225 ongekookte rijst)
  • 3 lente-uitjes
  • 1/2 bos koriander
  • 1 limoen, het sap en de rasp
  • Optioneel: gebakken ei, atjargroenten, kroepoek seroendeng.

Bereiding nasi goreng

  1. Maak eerst de boemboe: verwarm de kokosolie en bak zachtjes de gember, citroengras en limoenblad.
  2. Zodra ze lichtbruin kleuren voeg je trassi, sambal en ketjap toe.
  3. Laat een minuut of 10 intrekken op laag vuur.
  4. Breng op smaak met limoensap en -rasp en zet weg.
  5. Bak in een andere pan de uien en knoflook in de kokosolie tot ze lichtbruin kleuren. Voeg de fijngesneden spitskool en broccoli toe.
  6. Bak even goed door en voeg 3 lepels boemboe toe.
  7. Doe de rijst erbij en roerbak alles goed door.
  8. Proef en voeg zo nodig extra boemboe toe.
  9. Maak de nasi af met gesneden lente-ui, koriander en sap en rasp van limoen.
  10. Serveer eventueel met gebakken ei, atjar, kroepoek en seroendeng.