Bolognesesaus (Ragù alla Bolognese)

Ingrediënten voor de bolognesesaus

  • 125 g pancette alternatief: spekblokjes
  • 1 st winterpeen in kleine blokjes gesneden
  • 2 stengels bleekselderij in kleine blokjes gesneden
  • 1 st ui fijn gesnipperd
  • 200 g rundergehakt
  • 200 g kalfsgehakt optioneel, anders 400g rundergehakt in totaal gebruiken
  • 150 ml witte wijn
  • 500 g gepelde tomaten kan ook uit blik
  • 1 blokje runderbouillon
  • peper
  • zout
  • olijfolie
  • melk een scheut
  • Extra ingredienten voor pasta met bolognesesaus “Ragù alla Bolognese”
  • Parmezaanse kaas geschaafd of geraspt
  • tagliatelle of pappardelle pasta liefst vers!
  • Extra benodigdheden
  • Grote braadpan of slowcooker.
  • pasta borden

Instructies voor de bolognesesaus

  1. Snij de ui, de winterpeen en bleekselderij in kleine blokjes, van zo’n halve centimeter.
  2. Verhit een laagje olijfolie in een grote braadpan.
  3. Zodra de olie heet is, voeg je er de fijngesneden groente aan toe samen met de pancetta (of spekblokjes). Bak alles samen ongeveer 10 minuten op laag vuur, zodat de groenten zacht worden.
  4. Voeg het runder- en kalfsgehakt toe en bak het geheel nog eens tien minuten op zacht vuur, totdat het vlees gaar is. Rul het gehakt door regelmatig met een houten lepel te roeren. Breng het geheel op smaak met wat peper en zout.
  5. Giet de witte wijn erbij. Laat alles rustig koken op laag vuur tot het vocht is ingedampt.
  6. Snij de tomaten in stukjes en voeg ze toe aan de pan. Verkruimel nu ook het bouillonblokje en voeg deze ook toe.
  7. Breng het geheel aan de kook en laat het geheel inkoken. Vergeet niet om regelmatig te roeren om aanbranden van de saus te voorkomen.
  8. Je kunt nu de pan met de saus het beste in een oven op 150 graden (Celsius) plaatsen. De saus kan zo rustig doorsudderen en dit is erg belangrijk voor het ontwikkelen van de juiste smaak. Heb je geen oven? Je kunt deze saus ook goed op laag vuur laten sudderen met een sudderplaatje of vlamverdeler op het fornuis.
  9. Haal na 2 á 3 uur de pan uit de oven. Indien het nodig is kun je de saus nog enigzins inkoken op een medium vuur. Roer hierna een scheut melk door de saus en laat deze nog even zachtjes koken.